2023 - Lazaraltisk

Lázár Ervin Általános Iskola
1043 Budapest, Erzsébet u. 31.
Telefon:+36-1/ 369-3180;
Nyitvatartás:         "  7.00-18.00  "
Tartalomhoz ugrás




Iskolakert beszámoló, 2022-2023-as tanév
Az idei tanév is sok munkát tartogatott számunkra, az immár 3. éves iskokakertünkben.
A szeptemberi kezdés után fokozatosan haladtunk a munkákkal. Juhász Henriett és Tóthné Szederkényi Henriette tanítónőkkel és Guthy Attila tanár úrral közösen indítottuk újra el az iskolakerti munkálatokat. A technika és természettudomány órákat minél többször próbáltuk kint tölteni az iskolakertben, amit a gyerekek mindig nagyon vártak és élveztek.
Kihasználtuk a jó időt, folyamatosan tisztítottuk a területet, gyomláltunk és előkészítettük a talajt. Kimértük az új ágyásokat, trágyát forgattunk be, rendbe hoztuk az ágyáskereteket is. Kihelyeztük az elkészült rovarhoteleket is, a régieket rendbe tettük.
Ősszel a kicsik is jobban ki tudták venni a részüket a munkából: az elkészült madáretetőket kirakták, megépült a süngarázs is. A tél beköszöntével a kerti munkák a tantermekben folytatódtak. Sok zöldség és növényjelölő tábla készült és folyamatosan töltöttük a madáreleséget, ezzel is felelősségre nevelve a gyerekeket.
Madármegfigyeléseket is végeztünk: széncinegék, feketerigók, verebek, harkály, tengelic, zöld küllő is megfordult nálunk. (A széncinegék fészkelését és etetési időszakát is figyelemmel követtük, hiszen az általunk készített madárházban költöttek, ott etették kicsinyeiket is. Így élőben láthatták azt, amit csak a tankönyvekben vagy az interneten ismerhetnek meg.)
Különböző rovarokat és gerincteleneket is megfigyeltünk, élő természettudomány órákat tartva. Nagy sikert aratott a földigiliszta és különböző “barátságos” rovar mozgását, testfelépítését élőben való tanulmányozása, az élőlényekben természetesen nem kárt okozva! A talaj részeit is megtanultuk, szabadtéri kísérleteket végeztünk..
Tavasszal az ősszel elültetett virágok, hagymák, fűszer és gyógynövények nagyon szépen növekedtek a kertünkben.
A télen tönkrement ágyásszegélyeket megjavítottuk, ha szükséges volt, újakat készítettünk, majd megkezdődtek a tavaszi ültetések, majd folyamatosan a gazmentesítés is. Több osztály is hozott be saját palántát és csírát, amiket a saját ágyásukba el is ültettek és folyamatosan gondozták őket. Az egyik legjobb pillanat az volt, amikor az ott termett epret szüretelhették.
Az iskolakert fokozatosan és folyamatosan szépült meg a tanév alatt. Nagyon büszkék vagyunk ,,zöld tantermünkre”.  A gyerekeket nem csak szemléltetéssel, hanem saját kezük munkájával is be tudjuk vezetni a természet világába, ahol a felelősséggel, türelemmel és a természet szépségével ismerkedhetnek meg. Társas kapcsolataik, kommunkiációjuk fokozatosan javul, motivációjuk a növények sarjadásával együtt nő. Az iskolakert fejlesztése érdekében tavasszal a Homoktövis Általános Iskolában továbbképzésen vettünk részt, a Bokashi-komposztálás és Őry Barnabás 3 órás kert c. előadásán vettünk részt, ezzel is gyarapítva ismereteinket.
Reméljük, jövőre ugyanennyi öröm és siker éri az iskolakertben tevékenykedőket és még többen vesznek részt a munkában és az “aratásban” is!

Budapest, 2023. június 5.

    …………………………..
Keszeli Zoltánné


Vissza a tartalomhoz