A magyar kultúra napja 2018.01.22

„Egy nép a kultúrája és hite nélkül megszűnik létezni.”

„Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.”

Ezekkel a gondolatokkal nyitjuk megemlékezésünket. A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását. Ilyen Himnuszt egyetlen európai nép sem mondhat magáénak, mint amilyet nekünk hagyott örökül szatmárcsekei magányában a 33 éves Kölcsey. Európában talán egyedülálló módon Himnuszunk nem éltet királyt, uralkodót vagy más történelmi hőst, hanem az évszázadokon át szorongatott, kétségbeesett nép imádsága a magyarok megtartó Istenéhez.

A kultúra fogalma nem pusztán a humán műveltségre, olvasottságra, nyelvre, színházra, zenére terjed ki. Beletartoznak mindazon értékek, amiket az ember, az emberi társadalom teremtett eddigi léte folyamán. Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző szellemi és tárgyi értékeinket.

Most Himnuszunk közös elszavalásával és eléneklésével emlékezünk erre a jeles napra.

Képek: 2018 01 22 Magyar kultúra napja

Videók: Magyar kultúra napja 2018

A pontos idő

2018. december 16. Sunday
 
 

Látogatók száma

Ma 18

Összes 35259

Jelenleg 8 vendég és nincsenek tagok bejelentkezve