A 200-as Aranybusz

a Petőfi Irodalmi Múzeum mozgókiállítása 2017.12.21

Iskolánkat az a megtiszteltetés érte, hogy a részese lehetett az ARANY BUSZ fogadásának, tanítványaink pedig a kiállítás megtekintésének.

“A Petőfi Irodalmi Múzeumban 2017 májusában nyílt meg a 200 éve született Arany János előtt tisztelgő, Önarckép álarcokban című kiállítása.”

Az évforduló alkalmából készítettek egy vándorkiállítást is, melyet – ahogyan a korábbi években már három alkalommal – egy buszban rendeztek be. Az átalakított 200-as Arany-busz 2017 júliusától egy éven át járja az országot.A nyári szünetben figyeltünk fel a lehetőségre, de sajnos ez a fajta látogatás “csak” a vidéki iskolákat érintette.

“A kiállítás Arany János életművét, életét, költészetének máig ható eleven erejét versek, képek, relikviamásolatok, hang- és filmfelvételek segítségével mutatja be. A látogatókat aktivizáló, fából készült egyedi installációs elemek nem csupán különleges látványvilágot teremtenek, de segítik a szövegértelmezés, a befogadás folyamatát is. (Például Ágnes asszony kihajtogatható lepedője, a sejtelmes radványi erdő megjelenítése.) A beépített digitális eszközök pedig éppúgy lehetőséget nyújtanak Arany költészetének és pályájának mélyebb megismerésére, mint verseinek élvezetére, vagy éppen a szórakoztató játékra. (Megismerhető lesz például Arany kapcsolatrendszere, életének és kultuszának helyszínei; kipróbálható a Toldi erőjáték, lehet hallgatni verseket, és rappelt Arany-szövegeket is.)”

idézet; a Petőfi Irodalmi Múzeum szórólapjából

A buszt egy szakmailag felkészült kolléga kísérte, így vezetés is kérhető volt a nap folyamán. Gyerekeinknek alkalma volt, kvízeket kitölteni, szójátékokat játszani, ill. interaktív feladatokat megoldani. Bár a kiállítás elsősorban a hatodik-hetedik és nyolcadik évfolyamot érintette a tananyag alapján, ettől függetlenül az 5. sőt a 4. évfolyamosok is megtekintették a kiállítást.

Nagy élmény volt tanítványainknak, hogy ilyen formában is lehetőségük volt Arany János munkásságával megismerkedni. Nagyon élvezték a látottakat és a hallottakat.

Köszönjük a lehetőséget!

Képek: A 200-as Aranybusz a Petőfi Irodalmi Múzeum mozgókiállítása

A pontos idő

2019. március 22. Friday
 
 

Látogatók száma

Ma 54

Összes 40915

Jelenleg 39 vendég és nincsenek tagok bejelentkezve