Mesenap a Lázárban 2019.05.03

2019. május 3-án került sor intézményünk, a Lázár Ervin Általános Iskola 2. mesenapi rendezvényére.

2012-ben, amikor iskolánk felvette a nagy meseíró Lázár Ervin nevét, elhatároztuk, hogy minden tanévben valamilyen irodalmi jellegű eseménnyel fogunk megemlékezni erre az évfordulóra. Szerveztünk kerületi mesemondó-, meseolvasó-, könyvajánló versenyt és színjátszó fesztivált is.

Az első mesenapunkat 2014-ben indítottuk útjára. Az idén is hasonló programokat szerveztünk, mint az első alkalommal.

Délelőtt az 5. és a 8. évfolyam osztályai Lázár Ervin meséket dolgozott fel rendkívül kreatív módszerekkel, a 6.-7. évfolyamosok pedig Mátyás mesékhez, mondákhoz kapcsolódó feladatokat, versenyeket és egyéb érdekes feladatokat oldottak meg. A felsős diákok visszajelzései rendkívül pozitívak voltak a délelőtt eseményeiről.

A délelőtti program másik szálját az alsós kollégák szervezték és bonyolították le. Szász Éva néni vezetésével az 1. c-sek programnyitó előadása adta meg a nap hangulatát. Táncoltak, zenéltek, meséltek Lázár Ervin: Mese reggelre c meséjének előadásában. A három kedves óvodánkból, a Virág-, a Nyár- és a Viola óvodából színdarabokkal, versekkel, mesékkel varázsolták el az alsós gyerekeket az óvodások. Köszönjük szépen az óvónénik segítségét, munkáját.

A délelőtt folyamán az alsós évfolyamok egymásnak adták elő mesejátékaikat, előadásaikat. Az 1. évfolyam Lázár Ervin meséket -, a 2. osztályosok állatmeséket -, a 3. osztályosok tréfás meséket dramatizáltak, a 4. évfolyam tanulói pedig tündérmeséket mutatott be animációs rajzfilmek segítségével.

A délután és az este 19.30-ig tartó programja is rendkívül változatosak voltak. Mesét olvastak tanítók és szülők, a 4. b osztályosok színpompás előadásában élvezhettük Móra Ferenc: A didergő király c. mesejátékot, a 4.c-sek által Janikovszky Éva: Ha én felnőtt volnék c. előadását nézhettük meg.

Mus-e program keretében az 1.a osztály bemutatóját a mus-e művészek vezetésével, a gyerekekkel együtt élveztük. A szintén mus-e művész mesemondólány rendkívül élvezetesen, szórakoztatóan, igazi önfeledt kacagásokkal, interaktív módon vont be szülőket, gyerekeket a mesemondásába.

Böde Péter vándor mesemondó-meseíró szavain, meséjén felnőtt és gyermek egyaránt elgondolkozhatott a mese és valóság kapcsolatának boncolgatása során. Az író „medvevadászata”  nagy siker volt.

A Csepp Színház művészeinek fél órás előadása olyan szívet melengető volt, hogy méltán arattak nagy sikert a hallgatóság körében.

Minden jó, ha a vége jó! Ezt éreztük a 2. Mesenap záró számánál. A kollegák gitárral kísért mesés dalait együtt dúdolta, énekelte a közönség.

Voltak osztályok, kik még a mesenapot megfűszerezték az iskolában alvás élményével is.

Tartalmas, valódi közösségépítő napot zárhattunk a sok élményt nyújtó 2. Mesenappal.

Képek: 2019 05 03 2. Lázáros Mesenap

A pontos idő

2020. június 05. Friday