Fenntarthatósági témahét 2019.03.20-22

Fenntarthatósági Témahét a Te Szedd és a Happy Hét tükrében.

A Lázár Ervin Általános Iskola az idén is bekapcsolódott a Fenntarthatósági Témahétbe, melyhez szorosan kapcsolódott az országos Te Szedd akció, valamint a Happy Hét, azaz az ivóvíz népszerűsítése program. Ezzel párhuzamosan a Víz Világnapja is készültünk!
Idén több, mint 200 (gyerek és pedagógus) vett részt a Te Szedd programon. Az iskola körüli területeket "fésültük át" elsősorban, de volt, aki a Semsey Park szemetét gyűjtötte zsákokba. A szorgos kezeknek köszönhetően az eredmény: tisztább közterületek, hálás lakók, lelkes gyerekek és felnőttek, szemet gyönyörködtető kertek, 50 zsáknál is több begyűjtött szemét.
A Happy Hét programjába való bekapcsolódással a célunk az volt, hogy a gyerekek több vizet fogyasszanak, mint cukros üdítőket, s emellett hogyan védjük környezetünket, megismerkedtünk az úszó szemétszigetekkel, a műanyag felhasználásának problémakörével. Az iskola tanulói, a Lázárosok szívesen vettek részt a játékos testnevelés órákon, a vicces feladatmegoldásokban, a plakátkészítésben, a "víz-sziget" kialakításában, stb..

Az alábbiakban az egyik testnevelés óra rövid vázlatát olvashatjuk:
Az óra célja: rávilágítani, miért jobb vizet fogyasztani a cukros italok helyett, illetve mire használható egy fél literes ásványvizes palack.

  • Közös gondolatgyűjtés: Miért jó szervezetünk számára a víz? Előre elkészített olvasmány csapatonkénti elolvasása, három perc alatt minél több információt gyűjts össze az olvasmányból!
  • Sorversenyben 10 gondolatot gyűjtsön össze minden csapat arról, hogy miért jó a szervezetünknek a víz. Minden tanuló egy körben egy gondolatot írhat a lapra, győz az a csapat, aki leghamarabb ír le 10 jó gondolatot.
  • Mély hátizmokat erősítő gyakorlatok végzése fél literes ásványvízzel avagy mire is használható még az ásványvíz- víz? A víz, mint súlyzó.
  • Nyújtás vizes palack segítségével

A témahét izgalmas napjairól rövid beszámolóval készültek az évfolyamok:

1. évfolyam

Filmnézés, kísérletek végzése, rajzolás, tablókészítés, kézműves foglalkozások, bábozás, drámajáték, tanulmányi séta, témához kapcsolódó dalok gyűjtése, éneklése adott lehetőséget a témában való elmélyedésre.

2. évfolyam

Az Egy csepp víz c. film nézése adta meg a témakör feldolgozásához a motivációt. A filmen látottakat szövegértést fejlesztő feladatokkal, tabló készítésével és a csoportok saját munkáinak bemutatásával dolgoztuk fel a megadott szempontok alapján. Másnap a Varázslatos iskolabusz rajzfilmsorozat Vízország c. epizódját néztük meg. A film kapcsán a víz hasznáról, jelentőségéről, a víz védelméről és a víz körforgásáról beszélgettünk valamint csoportokban ezeknek a témáknak a feldolgozásával foglalkoztunk.
A vizeink- és élővilágának védelme vezetett át az iskolai témanapok programjaihoz. Az egészséges életmódhoz és a környezetvédelemhez. Élvezetes időt tölthettünk a közös daltanulással, melynek a címe az Egészség titka, majd Dr. Bubó rajzfilmsorozatból a Környezetszennyezés c epizódjának megnézésével, megbeszélésével, plakátok készítésével a az egészséges életmóddal kapcsolatban.
Március 20-án a TeSzedd mozgalom keretében az iskola környékét tisztítottuk meg a szeméttől. Megfogadták a gyerekek, hogy jövőre biztosan nem fogják utólag felszedni azt a szemetet, melyek az ő életük során keletkezik. Vigyázni fognak nemcsak az iskola közvetlen környezetére, hanem környezetük, lakóhelyük tisztaságára is.

3. évfolyam (3.a)

Iskolánkban 3 nap volt,
mely a környezetvédelemről és az egészségről szólt.
Első napon a szegedi Anna-kútról olvastunk,
és megtudtuk, hogy a gyógyvize sokféle bajt orvosol.
Megnéztük a Vízországot az Iskolabusz sorozatból,
kiderült, hogy a víz körforgásban vándorol.
Az osztályból 20 gyerek jelentkezett szemetet gyűjteni,
a „Te Szedd!” akcióban így sikerült részt venni.
Kezünkön a kesztyűkkel sétálni indultunk,
a pozsonyi lakótelep környékét letakarítottuk.
Rohangáltunk ide-oda a zöld füves részeken,
kapkodtuk a sok szemetet, amivel 5 zsák telt meg.
Második nap csoportokban a vizeket vizsgáltuk,
kóstolgattuk szépen sorba, kortyolgattuk, amit kaptunk.
Visegrádi, Balfi, csapvíz és a végén jött a Pí,
Hogy melyik ízlik a legjobban, el kellett dönteni.
Harmadik nap a Föld vízkészletéről olvastunk,
és a mindennapi vízhasználatról gondolkodtunk.
Jutott idő matek feladatok megoldására,
Tiszáról szóló közmondások, szólások jelentéseinek magyarázatára.
A nap fénypontja a kuktálkodás volt.
Megtanultuk elkészíteni a répás-almás vitamingombócot.
Hámoztuk és reszeltük az összegyűjtött almákat,
egy nagy tálban kevertük hozzá a répákat.
Kevés citrom levével az egészet lelocsoltuk,
majd tele szájjal az utolsó szálig befaltuk.
Kis osztályunk 3 napja igen mozgalmasan telt,
játékosan tanultunk meg sok új ismeretet.
Mi ezen a 3 napon jól éreztük magunkat,
és emlékül ezt a verset írtuk összefoglalónak.

5. évfolyam

A kb. 75 fős 5. évfolyam osztályfőnökeik és a segítő tanárok vezetésével a témahét 3 napjában együtt, de kisebb-nagyobb csoportokban dolgoztak.
Szerdán részt vettünk a Te Szedd! mozgalomban. A gyerekek az iskola körül lelkesen szedték a szemetet, tisztították környezetüket. Akik nem ezen a programon vettek részt, azokkal virágokat, fákat, bokrokat ültettünk. A fiúk ásták a gödröket, a lányok vizet hordtak, virágokat ültettek, a munka után elrendezték a terepet. Összesen 4 ribizlibokor, 2 különböző fajta körtefa, 1-1 barack- és meggyfa, ezeken kívül számtalan virágmag, palánta került elültetésre.
Csütörtökön két feladat várta a tanulókat. Az egyik órában filmrészletek megtekintése után egy feladatlapot töltöttek ki. A másik órában megadott szavak alapján írtak egy történetet és illusztrációt is készítettek hozzá. Mindkét feladat témája természetesen a környezetvédelem volt.
Pénteken az elkészült munkákat felolvastuk, bemutattuk, értékeltük és felragasztottuk egy hosszú papírra, mely az osztálytermek melletti folyosórészt díszíti. Ezen a napon vízzel kapcsolatos kísérleteket is végeztünk, majd lesétáltunk a Duna-partra, ahol megfigyelhették a víz-partot. Nagy örömmel gyűjtöttek kavicsokat, kagylókat és még hódrágta farönköket is felfedeztek.
Elfáradva, de egy tartalmas témahét után, élményekkel eltelve tértünk vissza osztálytermeink-be, ahol szinte noszogatni kellett a gyerekeket, hogy vége a programoknak, menjenek haza.

6. évfolyam

A 6. évfolyam minden osztálya részt vett a „Te szedd” akcióban. Az osztályok majd’ minden tagja aktív részese volt a programnak. Minden osztály az iskolánk körül keresett megfelelő területet, amelyet megtisztíthatott a szeméttől. Sajnos bőven volt mit takarítani. A gyerekek nagyon lelkesek voltak.
Visszatérve az osztályterembe környezetvédelmi TOTÓ-t töltöttek ki a tanulók.
Másnap az évfolyam osztályai külön-külön dolgoztak. Volt, aki interneten böngészett a másnapi foglalkozások előkészítése kapcsán, néhányan a termet varázsolták tavaszi hangulatúvá, mások sport és egyéb foglalkozásokon vettek részt.
Mindeközben megünnepelte évfolyamunk a Víz Világnapját is.
A 3. napon az osztályok iskolán kívüli programot választottak. Az A és B osztály Duna-parti sétára ment, a C osztály a dunai hajózást választotta, melyre előző napon átnéztük a Duna hídjait, megbeszéltük a víz tisztításának lehetőségeit.
A kirándulás nagyon jó hangulatban telt. A gyerekek azt mondták, hogy egy igazi osztálykirándulásként élték meg a napot.
Reményüket fejezték ki, hogy ezt minden évben meg tudjuk ismételni!

7. évfolyam

A Fenntarthatósági Témahéten a Föld vízkészletével kapcsolatos problémák megismerését tűztük ki célul a hetedik évfolyam számára.
Ennek érdekében a három nagy óceán köré csoportosítottuk a feladatokat: a 7.a osztály az Indiai-óceán, a 7.b osztály az Atlanti, a 7.c osztály pedig a Csendes-óceán világát igyekezett felderíteni. A gyerekek összegyűjtötték az alapadatokat az óceánokról, utánanéztek különleges szigeteknek (pl. Izland, Grönland), érdekes partszakaszoknak, megvizsgálták különleges tengeri életközösségek (pl. Vörös-tenger, Nagy Korallzátony) élővilágát, valamint kutatták a tengereket és óceánokat érintő környezetvédelmi problémákat (szemétszigetek, naptej hatásai, túlhalászás, tengeráramlások változásainak hatásai). Ezen kívül állat formájú süteményt sütöttek, sportoltak és ismeretterjesztő film et is néztek a vizek kutatásáról a Nagy Korallzátony területén.
A gyerekek csoportmunkában dolgoztak a projekten, mely munka eredményeképpen számos tabló (pl. A vizek szennyezésének bemutatása, a Csendes-óceán, A vizek megóvása), prezentáció (pl. Szemétszigetek problémái a különböző óceánokban, annak felszámolási kísérletei, Túlhalászás, Az Indiai-óceán bemutatása földrajzi és biológiai szempontból, A Nagy Korallzátony állatvilága, Olajszennyezés, A Csendes-óceán teknősei, Az Atlanti-óceán szigetei, stb.) készült, diorámákon mutatták be a gyerekek a trópusi vizek változatos élővilágának egy-egy példányát.
Arra is nagy hangsúlyt fektettünk, hogy felhívjuk a gyerekek figyelmét arra, hogy ők is sokat tehetnek a környezet megóvása érdekében: részt vettünk a „Te Szedd!” akcióban, illetve tablón és ppt-ben is összegyűjtötték a tanulók a hétköznapi rutin során megvalósítható apró, ám annál lényegesebb lépéseket.
A feladatok megoldása során a gyerekek lelkesek, jókedvűek, érdeklődőek, nyitottak voltak, így amellett, hogy mindenki kellemesen érezte magát, sok hasznos információval és képességgel gazdagodhatott.

8. évfolyam

A 8. évfolyam tanulói elméleti és gyakorlati feladatokkal töltötték a témanapokat.
Csoportos projektek készültek a Földünk globális problémáiról: megújuló energiaforrások, globális felmelegedés és az óceánok védelme.
A tanulók kutatómunkája komoly és valós problémákra világított rá. Saját maguk döbbentek rá, hogy modern világunk hogyan pusztítja élőhelyünket.
Március 22-i Víz Világnapját is bekapcsoltuk a programba. Változatos feladatok vártak a tanulókra: játékos kvíz-kérdések, szövegértés a Tiszáról, vízvédelmi totó és rajzos munkákban örökíthették megkapcsolatukat a vízzel.
A három 8. osztály közös projektterv alapján dolgozott, de mindenhol érvényesült az egyéni érdeklődés.

Képek: 2019 03 20-22 Fenntarthatósági témahét

A pontos idő

2020. június 06. Saturday