Lázár Hét 2018.11.12-11.16, Lázár nap

Iskolánk egyik kiemelkedő hagyományőrző programja a Lázár –hét, ezen belül az utolsó nap a Lázár Nap, mely csak a gyerekeké.

A Lázár-héten szinte valamennyi tantárgyból hirdetünk tanulmányi versenyeket, úgy az alsó, mint a felső tagozaton. Nagyon nagy sikere van ezeknek a versenyeknek is, de kimagasló az utolsó nap, melyen rengeteg változatos program várja iskolánk tanulóit.

A Lázár Nap nagy izgalommal indult, mely már napok óta lázban tartotta a nyolcadikos diákokat, hiszen alig várták, hogy a „törleszthessenek” igaz csak fociban, ill. váltóversenyen a tanárok ellen. Minden tanév egyik legnagyobb eseménye ezen a héten a Tanárok elleni foci meccs és a játékos, ügyességi váltóverseny. Valamennyi diák, iskolánk apraja-nagyja, hangját nem kímélve skandálta hol a diákok, hol a tanárok biztatására kitalált motiváló gondolatokat. Nagy volt a küzdelem, de a tanárok csak alulmaradtak ismét ebben a sporttörténeti „harcban”. A nagy küzdelem után valamennyi évfolyam összemérte egymással ügyességét, gyorsaságát a foci és floorball csapatversenyeket. A nap folyamán választhattak még asztalitenisz sportot is.
Most is igyekeztünk nagyon izgalmas, érdekes lehetőségeket kínálni tanulóinknak a sportokon kívül is, melyekről rövid összefoglalást adtak az egyes osztályok.

Az idén is meghirdetésre került a "Tervezz, építs szelektívvel" elnevezésű program, melyre nagy lelkesedéssel készültek tanulóink. Nálunk már hagyomány, hogy a környezetvédelem és környezettudatosság jegyében valami extra dolgot kell alkotniuk a másoknak "csak szemét"-ből! Különleges sárkány, rakéta, színház, egyszarvú, repülők, stb. készültek, amelyeket az iskolagyűlésen díjazunk, ill. iskolánk aulájában ki is állítunk. Reméljük, jövőre is egyedi és érdekes műveket láthatunk!

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének újpesti Lámpás klubja is ellátogatott hozzánk. Vak emberek meséltek a gyerekeknek életükről, arról, hogyan vásárolnak, közlekednek, milyen módon tudunk segítséget nyújtani nekik a mindennapokban.
Arról is beszéltek, milyen segítségük van az életben. Van, aki botot használ, másoknak vakvezető kutya segít. Két kutyát is hoztak magukkal.
A blökiket a gyerekek megsimogathatták a foglalkozás végén.

A Lázár Hét zárónapján a harmadik évfolyam száj- és fogápolási tanácsadáson vett részt.
Kiemelt figyelmet, szerepet kapott az előadásban a helyes táplálkozás, illetve a helyes fogápolás, mely szoros összefüggésben van fogaink egészségével. A felmérések szerint a családok többségének étrendje nem mondható fogbarátnak, ezért közösen összegyűjtöttük az egészséges, fogaink számára fontos, ajánlott élelmiszerek listáját. Megnéztük a fogsormodellen a helyes manuális fogmosást, de az elektromos fogkefe használatáról is szó esett, mert a visszajelzések szerint több gyerek csak ezt használja. Megtudtuk, milyen sérülékeny az újonnan kibújt fog, milyen könnyen okozhat számos komoly betegséget egy-egy rossz fog, vagy foghiány, ezért elengedhetetlen fogaink rendszeres vizsgálata. Lankadatlan figyelem kísérte az előadást, melyet a tanulók hozzászólásaikkal, kérdéseikkel színesítettek.

Végül egy kis emlékeztető füzettel, ajándék matricával, és fogkrémmel kedveskedtek nekünk, hogy hazatérve se feledkezzünk el a sok hasznos tanácsról.

KiDS - Újpest

Ezen a napon iskolánkban rendezte meg játékos prevenciós vetélkedőjét, a 4. évfolyamosok számára, a KiDS iskolai oktatási program keretében, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány.  A Magyarországon egyedül álló képzés részeként volt lehetőségünk megismerkedni a cukorbetegséggel, a 2. típusú cukorbetegség megelőzésével, és a cukorbetegséggel élő gyerekek elfogadásával. A vetélkedő előtt az osztályok csapatokat alkottak, és csapatnevet választottak. Lelkesen, tele kíváncsisággal várták a programot. A tanító nénik is ötleteikkel készültek a nap sikeréhez. A hat állomásból álló versenyt, egy közös megnyitó, köszöntő előzte meg. Erős Antónia üdvözölte a részt vevőket. „A program nagyköveteként segítette a csapatokat a feladatok megoldásában, és mesélt a cukorbetegségéről is az érdeklődő kicsiknek. Az előadások anyagát a Nemzetközi Diabétesz Társaság állította össze. A program elsődleges támogatója világszerte a Sanofi gyógyszercég. Hazánkban a program az Egy Csepp Figyelem Alapítvány közreműködésével valósul meg. Az oktatási anyag hazai orvos-szakmai adaptációját a Magyar Diabetes Társaság segítette. A program az Oktatási Hivatal jóváhagyásával 5 iskolában valósul meg kísérleti jelleggel. A gyerekeknek szóló tematikus nap lebonyolításában a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének önkéntesei is részt vesznek. A tematikus nap feladatsorát az Egy Csepp Figyelem Alapítvány fejlesztette és valósítja meg november 16. és december 5. között”. /Egy Csepp Figyelem Alapítvány facebook oldala.

A tanulók részletes tájékoztatást kaptak a játékos délelőtt menetéről. A prevenciós előadás után az ott hallottakat, többször is fel kellett idézniük a gyerekeknek az egyes állomásokon. Így kipróbálhatták a gyakorlatban is, játék közben, a megszerzett tudásukat. Volt eszköz felismerés, volt ugróiskola, volt puzzle, volt helyes táplálkozás, és a program végére egy közös molinót is készítettek a csapatok. Ez mint egy összegző műalkotás, mely egyesíti valamennyiünk közös gondolkodását a témával kapcsolatban. Ez az alkotás iskolánkban a Diabétesz szimbólumává vált. A versenyt, eredményhirdetés zárta. A csapatok kiváló eredménnyel, szoros küzdelemben, szinte minimális különbséggel végeztek egymás mögött. Győztes lett a 4. c osztály „Brokkoli hadsereg” csapata. Minden csapatnak gratulálunk!

Sok új ismerettel lettünk gazdagabbak, és egy kiváló játékban vehettünk részt. Köszönjük a sok kedves felnőtt, és segítő közreműködését, és az ajándékokat.
A program rávilágított a betegséggel kapcsolatos tudatosságra, a megelőzéssel kapcsolatos egészséges életmód fontosságára.

Mértény Enikő - tanító

A gyerekeknek szóló tematikus nap egy több részből álló program egyik szelete volt. Októberben a pedagógusok és a szülők is részeseivé váltak a Magyar Diabetes Társaság orvos előadásainak. Egy órás színvonalas bemutatót hallgathattak végig a kollégák, majd a szülők is. Részletes tájékoztatást kaphatott valamennyi érdeklődő, akinek kérdése, kérése merült fel ebben a lényeges témában. Gyakorlatban is kipróbálhatták a vércukor mérését valamennyien.
Az előadásokat sajtótájékoztató követte, ahol neves személyiségek voltak jelen. Személyükkel és további elképzeléseikkel is támogatva az iskolai diabétes programot.

Stella Péter, a Sanofi orvosigazgatója elmondta, hogy szakmai partnerként a Sanofi a kezdeményezés mellé állt, és ismertette a KIDS program céljait és megvalósításának fontosságát.

Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal köznevelési elnökhelyettese beszédében elmondta, hogy miért tartják fontosnak a gyermekek egészségnevelését, kiemelt figyelmet fordítva a cukorbetegségre is, valamint ismertette a programban rejlő hosszútávú lehetőségeket az oktatás terén.

dr. Kiss János Tibor, a Magyar Diabetes Társaság vezetőségi tagja a diabétesz magyarországi helyzetét ismertette különös tekintettel a gyermekekre vonatkozóan.

dr. Molnár Szabolcs, Újpest gazdasági, oktatási és kulturális alpolgármestere rávilágított, hogy Újpesten is kiemelt szerepet tölt be az egészséges életmódra nevelés és mindent megtesznek a mozgás és az egészség népszerűsítésében, valamint ezzel kapcsolatban a diabetes program népszerűsítését is támogatja az oktatási intézményekben.

Végezetül Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány alapítója és mint a program nagykövete mondta el gondolatait a diabetesről és hívta rövid beszélgetésre Pál Lászlónét a Lázár Ervin Általános Iskola igazgatóját az előző napi oktatási programokról, valamint iskolai diabetes prevencióról.

Köszönjük a lehetőséget, hogy részt vehettünk ebben a remek projektben sok-sok ismerettel gazdagodhattunk!

Képek: Lázár Nap (KiDS, Témanap) 2018 11 16

A pontos idő

2019. május 26. Sunday
 
 

Látogatók száma

Ma 48

Összes 44947

Jelenleg 16 vendég és nincsenek tagok bejelentkezve