Költészet napja 2018.04.11

Neked, rólad, hozzád szól!

A magyar költészet napját 1964 óta József Attila születésnapján, április 11-én ünnepeljük. Ebből az alkalomból minden évben különböző rendezvényekkel tisztelgünk a magyar líra előtt.

Mint valamennyi intézmény, mi is készültünk erre az ünnepre. Iskolánk híres hagyományaink tiszteletéről, de ebben az évben szerettünk volna személyesebbé tenni ezt a megemlékezést.
Különböző pályázatokat írtunk ki, lehetett verset illusztrálni, legkedvesebb verset/verseket előadni és versírásra is buzdítottuk tanulóinkat.
Az irodalmi alkotások illusztrálása mindig kedves diákjaink számára, hiszen művészeti osztályaink, kiváló szakköreink, szakköröseink sok hasonló jellegű pályázaton vesznek részt, rendkívül sikeresen. A versmondás, de különösen a versírás már nagyobb erőpróba.
A költészet napját az iskola tornatermében kezdtük egy közös vershallgatással. A műsort színesebbé tették a megzenésített versek. A legbátrabbak saját verseik előadására is vállalkoztak. Jó volt látni, hogy a hallgatóság közül jó néhányan aktív részesévé váltak a programnak. Több diákon látszott, hogy felismerték a műveket és öröm volt látni, hogy együtt suttogták azokat az előadókkal.
Manapság nem divat verseket olvasni, és időnként tanulóink úgy érezhetik, hogy a vers nem más „mint értelmetlen szavak halmaza”. A mai naphoz hasonló programok talán segítenek abban, hogy ez ne így legyen.
A szereplők számára még nem ért véget a nap. Iskolánk csatlakozott a Könyves Kálmán Gimnázium „Vers mindenkinek” rendhagyó költészet napi megemlékezéséhez. Az Újpest városközpont aluljáróhoz vonultunk át, ahol egy félórás műsort adtunk elő. Diákjaink felszabadult örömmel szavalták a verseket és énekelték a megzenésített műveket. Nem zavarta őket sem a járókelők jövése-menése, sem a metróépítés zaja. Tanulónak, tanárnak egyaránt jó volt hallani a dicsérő, elismerő szavakat, hogy a mi előadásaink mindig érdekesek, olyan „Lázárosak”.
A szereplőket a műsor után a gimnáziumban tea, perec, csoki, sok kedves mosoly és elismerő szó várta. Ezúton is köszönjük a szíves vendéglátást!

Remélem nagy költőink nem sértődnek meg, ha ezeket a sorokat egyik diákunk versével zárjuk:

„Hirtelen jött érzés, messze szálló gondolat.
Szereted őt, nem is kell, hogy letagadd!
Heves szívverés, kipirult arc…
Nehéz is a szerelmi harc!”

Képek: 2018.04.11 Költészet napja

Videó: https://www.facebook.com/ujpest.kaposztasmegyer/videos/1936912576351105/?fref=mentions

A pontos idő

2019. június 16. Sunday
 
 

Látogatók száma

Ma 20

Összes 46098

Jelenleg 19 vendég és nincsenek tagok bejelentkezve