Hol volt, hol nem volt mese folytatása Felsőtárkányban 2018.08.12

Ismét eltelt egy év és elérkezett a várva várt találkozás a csíkszentgyörgyi csapattal.

Az év folyamán több levél és üzenet váltásával űztük el a hosszú szürke hétköznapok „gyötrelmeit”. Újpest Önkormányzata ismét lehetővé tette, hogy a legjobb tanulók iskolánként két fő, részt vehessenek egy hetes nyaraláson a csíkszentgyörgyi gyerekekkel az erdő közepén, gyönyörű környezetben, Felsőtárkányon.

A budapesti gyerekcsapattal augusztus 12-én 16.00-kor várakoztunk az indulásra az István téren, miközben a Csíkszentgyörgyről érkező 45 diák és 5 tanáruk sok-sok kilométert hagytak már maguk mögött közelítve a felsőtárkányi táborhoz.

A buszra szállva, gyorsan megkezdődtek az ismerkedések. Hamar eltelt az a néhány óra és már meg is érkeztünk a táborba, ahol már vártak bennünket a csíki gyerekek.

A szállás elfoglalása adta a következő ismerkedési lehetőséget, mert a szobák három ágyasak voltak, mi pedig kettesével jöttük az egyes iskolákból. Nagyon hamar sikerült megoldani a problémát, mert mindenki együttműködő volt és mehettünk is vacsorázni.

Vacsora után meglepetéssel készültek tanáraink, mert egy hatalmas tábortűz mellett ismerkedhettünk meg egymással. Közös énekléssel, bemutatkozással, máris remek lett a hangulat.

Másnap délelőtt kézműves foglalkozásra került sor. Zsuzsa néni Csíkszentgyörgyről sok-sok alapanyagot hozott magával és csodaszép faborítású jegyzetfüzeteket festhettünk. Mindenki betekintést kapott a pingálás művészetébe. Néma csendben dolgoztunk, annyira élveztük ezt a páratlan lehetőséget. Közben elindult a métaverseny is a csapatok között, melyet Levente bácsi útmutatója után nagyon lelkesen űzött mindenki.

Ebéd után lesétáltunk a község központjába, ahol várt bennünket a kisvonat. Végállomástól végállomásig utaztunk, majd az erdőben egy 1,5 km-es túrát tettünk, megismerkedve a Bükk állat-, növényvilágával és földtanával.

Hazafelé az 5 km-es távon jól elfáradtunk, mert gyalog tettük meg a táborba vezető utat. Megéheztünk valamennyien, de bőséges és finom vacsorával várt minket a szakács néni.

Reggel buszba szálltunk, hiszen egy izgalmas budapesti program várt ránk. Először Újpestre mentünk a Kakukk vendéglőbe, ahol finom ebéddel fogadtak minket, majd a Budai vár volt a program. Siklóval mentünk fel a várba, majd a Mátyás templomot jártuk be. A jól megérdemelt fagyinkat itt, a Mátyás templom szomszédságában fogyasztottuk el, ami nagyon jól esett mindenkinek, mert igen meleg volt. Utunkat a Vigadó térre, a hajóállomásra a Várkertbazáron és a Lánchídon keresztül tettük meg, közben megcsodálva a páratlan panorámát. Néhány fotó elkészítésével örökítettük meg a sok szép látványt és a gyülekező felhőket. Rövidesen hajóra szálltunk, éppen jókor, mert lecsapott a vihar ránk. Ez is nagy élmény volt, mert a Duna úgy fodrozódott, mint a háborgó tenger a villámok pedig cikáztak körbe-körbe. A program lejártáig csitult az eső, így gyorsan buszra szálltunk és visszagurultunk a táborba. Élményekkel teli napot tudhattunk magunk mögött.

Következő reggelen, szerdán strandfelszereléssel nekiindulva levittek a buszok bennünket Egerbe. A Bazilikában kezdtük az egri ismerkedést, ahol Hajnalka és Hunor vezetésével a csíki gyerekek két székely dalt énekeltek mindenki kedvére. A Bazilika után a várba sétáltunk át. Itt várt bennünket Laci bácsi, aki rengeteg izgalmas történettel színesítette a vár és Eger bemutatását. Sajnos egy baleset és a viharfelhők átírták a standprogramunkat és a jó kedvünket. Megvártuk a vihar csendesedését és visszamentünk a táborba. Táborunkat sem kímélte a vihar, mert hatalmas tócsák, letörött faágak tanúskodtak az itt tomboló időjárásról.

Csütörtökön reggel Hortobágy felé vettük az irányt. A csapat két csoportra oszlott. Az egyik csoport a halastavakhoz ment, majd itt kisvonatra szálltunk, mely végig vezetett a halastavak mentén. Láttunk bivalyokat, nagykócsagot, felmentünk a kilátóba, végigjártuk a tanösvényt. A program végén cseréltünk színhelyet és a mátai méneshez buszoztunk. Lovas kocsikon hajtottunk ki a mezőre, itt csikósok bemutatóját csodálhattuk meg először egy ötös hajtást, majd a lovak fektetését nézhettük végig. Itt is láttunk bivalyokat, valamint racka juhokat és szürke marhákat. Fantasztikus élmény volt ez a nap is, kellemesen elfáradva érkeztünk vissza a táborba.

Nagyon gyorsan elszállt ez az egy hét. Az utolsó programra, Egerszalókra utaztunk és megcsodálhattuk a szinte egyedülálló sódombot. Természetesen az élményfürdő feledtette velünk, hogy Egerben nem sikerült strandolnunk, kiélvezhettük a pancsolás minden izgalmát és lehetőségét. Volt csúszda, dzsakuzzi, minden féle élményfürdő. Fantasztikus nap volt.

Este meglepetésünkre ajándékokat is kaptunk, mert tanáraink értékelték a hét történéseit; szobaszemlét, métaversenyt, kézműves foglalkozáson nyújtott precizitásunkat, segítőkészséget és még sok egyebet. A még nagyobb meglepi az volt, hogy három táborlakónak szülinapja volt és erre az alkalomra tanáraink pizzát rendeltek nekünk, mely a szülinapi tortával vetekedett.

Szuperül sikerült ez a nap is és az egész hét.

Szombat reggel szinte mindenki felkelt, hogy elbúcsúztassuk barátainkat, hiszen a csíki csoport reggel 5.30-kor indult neki a hosszú útnak.
A búcsú után volt még egy kicsi időnk a pihenésre, de ezt követően rendet raktunk, reggeliztünk és vártuk a buszunkat.

Telis-tele élményekkel érkeztünk haza. Remélem, hogy a sok telefonszám, email csere lehetővé teszi, hogy találkozhassak még új barátaimmal.

Köszönöm ezt a csodaszép emléket!

Képek:Felsőtárkány 2018

 

 

A pontos idő

2020. március 30. Monday