Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár

Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) lényege, hogy szemléltesse az emberekkel, hogy mivel, illetve hogyan termesztik a zöldségeket, tenyésztik az állatokat, vagy állítják elő az élelmiszereket és milyen eszközöket használnak a mezőgazdaságban és az állattartásban. Budapesten a Kincsem park, illetve Hungexpo területén rendezték meg idén, 2017. szeptember 20- 24. között, 78. alkalommal.

Mikor megérkezünk a vásár területére, egy épületben találtuk magunkat. Mikor kimentünk az épületből egy „karácsonyi vásárba” csöppentünk. A kürtőskalács, a gumicukor, a nyalóka és a kolbász illata és látványa, egyszóval minden ami ahhoz kell, hogy az ember tényleg egy vásárban érezze magát jelen volt. Erről a területről mehetünk a különböző épületekbe, ahol sok érdekességgel találkozhatunk. Eljött a rendezvényre a Gyermelyi termékcsalád, a Sió vállalat, a Kométa sonkát forgalmazó cég, valamint sok más. Találkoztunk egy hungarikumunkkal; a szikvízzel. A szikvíz egy szódavíz, mely nyomás alatt áll. Sajnos több hungarikummal nem találkozhattunk, ugyanis az állatokat a rossz idő miatt nem tekinthettük meg és a növényeket sem. Egyéb ételeket sem tudtuk megkóstolni. Remélem jövőre sokkal több hungarikum lesz kiállítva. Nem csak magyar különlegességek voltak, kóstolhattunk tejet, kolbászt, valamint a japán íz világgal is megismerkedhettünk. Nyerhettünk kulcstartót, oldhattunk meg feladatlapot. Ez a rendezvény nemcsak arra szolgált, hogy együnk-igyunk, hanem kiváló csapatépítő is volt. Üres zsebbel nem szabad odamenni. Sokféle izgalmas dolgot lehet vásárolni. Mi is így cselekedtünk: alaposan lefosztottuk a gumicukros standot. Itt találunk éttermeket is és kiderült, hogy nem csak édességből áll az egész  vásár.
A rendezvény nem csak arra szolgál, hogy együnk-vegyünk, hanem jótékony célokra is gyűjtenek a szervezők.
Élményekkel gazdagszik a család; az osztály; a cég; a baráti társaság, akár még egy idős házaspár is. Nagy tömegre kell számítani, mind amikor közlekedünk, vagy ha magát rendezvényt nézzük.
Mi jól éreztük magunkat. Próbálja ki ön is, nem fog csalódni!

Egy szép őszi napon a 4/a. osztály az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításra látogatott. A kiállítást egy nagy épületben rendezték, ahol sátrakban élelmiszereket lehetett kóstolni és állatokat, traktorokat megnézni.
Amikor odaértünk, először az erdő élővilágával ismerkedtünk, játékos feladatokat oldottunk meg és mikroszkópba is belenézhettünk. Ez azért volt hasznos, mert környezetismeret órán az erdőről tanulunk.

 

Az állatos sátorban csüngő tőgyű tehenet, vörös mangalicát, tyúkokat és kecskéket láttunk. A gyönyörű lovak közül nekem egy sötétbarna tetszett, mert fényes volt a szőre. A csüngő tőgyű tehenet meg is lehetett fejni és a tejből vajat készíthettünk. Dagasztottunk tésztát, amiből zsömlét sütöttek nekünk. Ezt a vajjal meg is kóstolhattuk. Ízesített tejet ittunk hozzá, nekem a vaníliás ízlett a legjobban. Megnéztük, hogyan készül a kolbász és a sajt, ezeket is kipróbáltuk. Az egyik sátorban hínárféleséget kínáltak kukacokkal díszítve. Néhány fiú erre is kíváncsi volt, de engem a kürtőskalács illata csalogatott.
Sajnos az időnk hamar lejárt és sok mindent nem tudtunk megnézni, de amit láttunk, arra nagyon jó visszaemlékezni.

 

 

A pontos idő

2020. március 30. Monday